Menu
RSS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΙΑ

Στην ανανέωση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Προστατευόμενων Περιοχών για τα Λευκά Oρη και τη Σαμαριά προχώρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Η απόφαση για την ανανέωση πάρθηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι για 10 χρόνια (μέχρι το 2029). Παράλληλα όμως το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει και 5 συστάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.


Στην απόφαση ανανέωσης του διπλώματος το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει πέντε συστάσεις στους Ελληνικούς φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς.
• Να προχωρήσει γρήγορα το προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί και που αναγνωρίζεται τα νέα όρια του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, να προσαρμοστεί ανάλογα η χρηματοδότηση, να συνεχιστεί η παρακολούθηση των οικοσυστημάτων και ειδικά του φαινομένου της ξήρανσης πεύκων.
• Να ανοιχτούν πλευρικές διαδρομές κατά μήκος της κύριας διαδρομής του φαραγγιού για διάφορους σκοπούς (ορειβασία, επιστημονική έρευνα, για επιχειρήσεις διάσωσης και δασοπυρόσβεσης). Η πρόσβαση στα μονοπάτια αυτά να απαγορευτεί στους επισκέπτες.
•Να εφαρμοστούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η “εισβολή” πεύκων σε παλαιούς ελαιώνες δίπλα στο χωριό της Σαμαριάς.
• Να διατηρηθεί η σημερινή έκταση της άγριας φύσης και να μην γίνουν νέοι δρόμοι εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού και να διατηρηθεί η κατάσταση αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο και για τις γύρω περιοχές.

back to top